Zo creëer je een natuurlijke uitstraling in je stadstuin

Stadsbewoners verlangen steeds meer naar een stukje natuur in hun eigen omgeving. Een stadstuin biedt de perfecte gelegenheid om een groene oase te creëren, zelfs op beperkte ruimte. Een natuurlijke uitstraling in je tuin kan niet alleen zorgen voor meer rust en schoonheid, maar draagt ook bij aan de biodiversiteit in de stad. 

In deze blog ontdek je hoe je jouw stadstuin een natuurlijke uitstraling kunt geven met praktische tips en inspirerende ideeën, waaronder het gebruik van schanskorven en verticaal tuinieren.

Verticaal tuinieren voor meer groen

Verticaal tuinieren is een innovatieve manier om meer groen toe te voegen aan je tuin door planten verticaal te laten groeien in plaats van horizontaal. Dit is vooral handig in kleine stadstuinen waar de grondruimte beperkt is.

Gebruik muren, hekken en zelfs balkonrelingen om planten te laten groeien, waardoor je meer groen kunt toevoegen zonder extra grondruimte in te nemen. Bedek bijvoorbeeld een muur met klimplanten of maak gebruik van een verticaal plantenrek of hangende potten. Verticaal tuinieren zorgt voor een groene en weelderige uitstraling, zelfs in de kleinste tuinen.

Gebruik van schanskorven

Schanskorven, ook wel steenkorven genoemd, zijn draadkorven gevuld met natuurlijke materialen zoals stenen, grind of hout. Ze zijn niet alleen functioneel, maar voegen ook een robuust en natuurlijk element toe aan je tuin. Schanskorven zijn veelzijdig en kunnen op verschillende manieren worden ingezet om je stadstuin een unieke uitstraling te geven.

Voordelen van schanskorven in een kleine stadstuin:

 • Duurzaam en milieuvriendelijk: Schanskorven zijn gemaakt van duurzame materialen en kunnen jarenlang meegaan zonder veel onderhoud.
 • Veelzijdig in gebruik: Ze kunnen dienen als tuinafscheiding, verhoogde bloembedden of zelfs als zitplekken.

Praktische tips voor het plaatsen van schanskorven:

 • Kies de juiste locatie: Plaats schanskorven op strategische plekken in je tuin waar ze zowel functioneel als esthetisch bijdragen.
 • Gebruik natuurlijke materialen: Vul de korven met stenen, hout of grind om een natuurlijke uitstraling te creëren. Combineer verschillende soorten en kleuren voor een speels effect.

Kijk hier voor kwalitatief hoge schanskorven voor jouw tuin: https://www.gabion-schanskorven.nl

Creëer verschillende hoogtes en lagen

Het belang van variatie in hoogte en structuur voor een natuurlijke uitstraling
Een natuurlijke tuin kenmerkt zich door variatie in hoogte en structuur. Dit helpt om een dynamisch en interessant landschap te creëren.

Ideeën voor het toevoegen van verschillende hoogtes:

 • Gebruik van verhoogde bloembedden en plantentafels: Voeg diepte toe door planten op verschillende hoogtes te plaatsen.
 • Planten van bomen en struiken in verschillende hoogtes: Kies voor een mix van lage, middelhoge en hoge planten om een gelaagd effect te bereiken.

Het creëren van verschillende hoogtes en lagen in je stadstuin zorgt voor een rijk en gevarieerd landschap dat een natuurlijke en aantrekkelijke uitstraling heeft.

Gebruik natuurlijke materialen 

Het gebruik van natuurlijke materialen helpt om een harmonieus en organisch gevoel te creëren in je stadstuin.

Voorbeelden van natuurlijke materialen:

 • Hout: Gebruik houten planken, boomstammen of schors voor paden, afscheidingen en zitplekken.
 • Steen en grind: Maak paden, patio’s of rotstuinen met natuursteen en grind.
 • Natuurlijke paden en zitplekken: Creëer uitnodigende ruimtes met natuurlijke materialen die passen bij de omgeving.

Tips voor het integreren van natuurlijke materialen in je stadstuin:

 • Kies materialen die passen bij je omgeving: Gebruik lokaal beschikbare materialen voor een authentieke uitstraling.
 • Combineer verschillende texturen en kleuren: Creëer een dynamisch en visueel aantrekkelijk geheel door verschillende natuurlijke materialen te combineren.

Het gebruik van natuurlijke materialen versterkt de verbinding met de natuur en zorgt voor een rustgevende en esthetisch aantrekkelijke tuin.

Gebruik de juiste meubels en accessoires

Het kiezen van de juiste meubels en accessoires speelt een belangrijke rol bij het creëren van een natuurlijke uitstraling in je stadstuin. Kies voor tuinmeubels gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, rotan of bamboe, die opgaan in de omgeving. Vermijd kunststoffen en felle kleuren; ga in plaats daarvan voor neutrale tinten en natuurlijke texturen. 

Voeg accessoires toe zoals kussens en plaids in aardetinten, lantaarns en kaarsen voor sfeerverlichting en gebruik terracotta potten voor planten. Door deze elementen te combineren, creëer je een warme, uitnodigende sfeer die de natuurlijke uitstraling van je tuin versterkt.

Maak van jouw stadstuin een natuurlijke tuin

Een stadstuin kan met de juiste aanpak en materialen een prachtige natuurlijke uitstraling krijgen. Door het gebruik van schanskorven, verticaal tuinieren, variatie in hoogtes, natuurlijke materialen en de juiste meubels en accessoires, creëer je een groene oase die rust en schoonheid uitstraalt. Breng de natuur terug in de stad en begin vandaag nog met jouw natuurlijke stadstuin!

Scroll to Top